ponedeljek, 2. marec 2009

Ledno plezanje v Mlačci + potep po okolici

Planinska sekcija Shapcev je izvedla prvo outdoor srečanje letos in otvorila sezono z lednim plezanjem v Mlačci. Preden kdo začne googlati za PSS - Planinska sekcija Shappcev - je prav, da razložim, da so dosedanja srečanja potekala po el. pošti :). Pa vendar: uspelo je in 5 komadov se nas je pognalo na tole kepo ledu.

Gre za umetno zaledenelo steno, ki jo v zimskem času s pomočjo razpeljanih cevi spremenijo v podobo iz pravljic. Stena je celo prepletena z armirano mrežo, kar preprečuje lomljenje večjih kosov ledu. Pogled od blizu je res neverjeten.

Prednost so imeli izkušeni planinci, če pa to pomeni še pripadnika slovenske vojske, je odločitev enostavna: Mitja gre prvi!

Začetno navdušenje ni splahnelo vse do vrha - le malo prehitro je bilo vse skupaj (uradni rekord do vrha je 13 sekund ?!)....

Mojca ni zaostajala ...

prav tako ne uradni fotograf odprave
(v tem primeru samosprožilec Sašo X-500 :) ...

Jerneja je s steno opravila v času zmagovalca ...

.... Simona pa je malo prestrašen pogled na koncu le razvlekla v nasmeh :)

Seveda brez moralne podpore s tribun podvig ne bi bil možen ... Mojca in Sašo sta na tribunah ustvarila peklensko vzdušje in odstop ni bila opcija.

Dilema po koncu je bila samo: "Kam na toplo?"
V kotlini je mraz ko pes, čaj in jota pa sta bila nekje blizu in čakala na nas ... kje?


Gospodar, 80 jih ima za pasom, nam je prijazno razložil, kako je bil že kar nekajkrat na Triglavu ... bolj natančno okoli 8000 - krat... Hm, OK, staremu se blede .... pol pa ugotoviš, da je oskrboval Dom na Kredarici več kot 40 let in začneš računat.... Kaj pa če je vse res?

Na hitro smo se dogovorili s Shapico Ireno, ki ima v lasti skladišče žganja v bližini in se pogreli pri Psnaku. Še malo igre z Dino in naprej ... na Bled!

A obstaja tu kaka cesta? Ja, pa je mal tak-tak.... Hm, bla je res, no...valovita :)

Pred Bledom še ogled Pocarjeve domačije, kjer se je čas ustavil pred 100 leti....nas sta ustavila cca. 2 metra snega pred njo :)

Ja, na Gorenjskem majo snega za izvoz!

Še originalna kremna rezina na Bledu in neizostrena fotka nezainteresiranega naprošenega mimoidočega za konec prijetnega dneva ...

Sekcija že načrtuje nove podvige - in sprejema nove člane :)

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Uuu, tole more bit pa super izkušnja! Zgleda že tako. Iiijejj, pa še kuži se vam je pridružil :D

AndrejK pravi ...

ja, Dina je prinašalka ...taka kot Matjažev Mur

Anonimni pravi ...

Ja se mi je kr zdel da bo to ja :D Sam moj je "zlati" ta je pa "gladkodlaki" prinašalec :D